dissabte, 5 de juny del 2010

BOND, JAMES BOND

L'autor de novel·la negra ha estat escollit per Ian Fleming Limited per escriure un nou Bond. La novel·la, coneguda com a 'Projecte X', estarà a la venda el 28 de maig del 2011

La daga fereix Deaver

QUIM ARANDA
L'escriptor Jeffrey Deaver ha estat escollit per escriure el nou James Bond, que durant molts anys va ser interpretat per Sean Connery

L'escriptor Jeffrey Deaver ha estat escollit per escriure el nou James Bond, que durant molts anys va ser interpretat per Sean Connery
REUTERS / ARXIU

La daga d'acer d'Ian Fleming va ferir l'any 2004 l'escriptor nord-americà Jeffrey Deaver (1950), prou conegut entre els afeccionats a la novel·la negra pel seu detectiu Lincon Rhyme i títols com El col·leccionista d'ossos o El mico de pedra. Han hagut de passar sis anys, i encara en passarà un més, fins al maig de 2011, per poder copsar les veritables conseqüències d'aquella ferida.

I és que gràcies al discurs d'acceptació del premi que li va lliurar aleshores l'Associació d'Escriptors Criminals britànics, 2.000 lliures i una daga d'acer que du el nom del creador de James Bond, i que aquell any va recaure en Deaver per El jardí de les feres, l'autor ha estat comissionat fa una setmana per l'empresa que té els drets d'explotació de l'obra d'Ian Feming per escriure un nou Bond, oficial i autoritzat. Un més, el número 37, en la ja llarga llista d'aventures de James Bond. De fet, només 14 corresponen a Fleming, dos volums dels quals són d'històries curtes, i la resta a autors molt diversos, entre els quals Kingsley Amis, el pare de Martin Amis, John Gardner o Raymond Benson.

Encarregar un nou Bond a una mà de prestigi és una cosa que, a més d'un costum opinable, s'ha convertit en una operació comercial rendible. El darrer James Bond d'aquestes característiques va aparèixer el 2008 i va anar signat per Sebastian Faulk. Es va publicar coincidint amb el centenari del naixement de Fleming (28 de maig). L'edició anglesa -Devil May Care; la versió espanyola la va publicar Seix Barral i es va traduir com La esencia del mal- va ser el llibre de ficció que més ràpidament ha venut mai, en la seva primera edició en tapa dura, l'editorial Penguin. Les crítiques, però, no van ser gaire lluïdes.

El títol del nou Bond és Projecte X, aventura que a diferència de l'anterior estarà ambientada en l'actualitat, prova fefaent que per a Bond no passen els anys. La esencia del mal era una mena de continuació de L'home de la pistola d'or i s'esdevenia en 1967.

Corinne Turner, directora d'Ian Fleming Publications Limited, justifica l'elecció de Deaver com a nou hereu de Fleming tocat per la daga màgica amb els següents termes: "Sempre havia gaudit de les seves novel·les i en especial d'El jardí de les feres. Hi demostrava que no només és un mestre delthriller nord-americà, sinó que també pot escriure irresistibles novel·les de suspens en escenaris europeus. Realment [abans que li donessin la daga d'acer Ian Fleming], no en sabia res, d'ell". Va ser durant el discurs de Deaver d'acceptació de la daga Ian Fleming quan Corinne Turner va saber del deute que el guardonat reconeixia en la seva obra al mestre anglès.

Un cop formalitzat el tracte entre escriptor i empresa, Deaver ho ha comentat tot plegat a la seva pàgina web: "Vaig començar a llegir Fleming quan tenia 9 o 10 anys, ignorant tot el que els llibres exploraven sobre la política de la Guerra Freda. El que em captivava dels llibres era el sentit de l'aventura i la capacitat per fer proeses del personatge. Els vaig seguir llegint i rellegint i va ser una sort, perquè en arribar a l'etapa adulta vaig trobar els matisos que abans em resultaven invisibles. Els llibres de Bond són una part important de la meva vida... He après moltes coses del treball de Fleming".

Operacions com l'esmentada, i les pel·lícules que periòdicament arriben a les pantalles, obliguen a preguntar-se per què un heroi del tot increïble com Bond continua tenint cotes tan altes d'acceptació entre el públic del segle XXI. Bond, amb llicència per matar, resulta ara tan anacrònic com ho pugui ser Hercule Poirot o Miss Marple, d'Agatha Christie.

Nostàlgia agradable

L'exeditor de Faber and Faber Robert McCrum, també novel·lista, apunta la "nostàlgia agradable" i un estil "fàcilment digerible" com alguns dels secrets de la fórmula. Quant a la qualitat, o el fet que un autor conegut esdevingui un escriptor fantasma per tal de posar-se en la pell d'un altre, McCrum ho relativitza: "Els hereus de Fleming no són gegants de la literatura. Per tant, no és cap vergonya entrar en l'esperit de 007".

Els especialistes en Fleming van arribar a la conclusió que la tria de Sebastian Faulks i el seu intent de posar Bond davant del mirall no va funcionar gaire. Deaver, i Ian Fleming Limited, hauran d'aprendre la lliçó si volen un èxit a l'altura de 007.