dijous, 22 d’octubre del 2009

La banda de LLoseta es presenta:

LLOSETA NEGRA, LA BANDA CRIMINAL ES PRESENTA

Àlex Casadesús. És un dels màxims experts en novel·la negra insular i de fet en prepara un llibre. És professor a la Universitat de les Illes Balears i es va doctorar amb la tesi Novela policíaca contemporánea. Una aproximación teórica a través de la obra de Jakob Arjouni, Andrea Camilleri, Henning Mankell e Ingrid Noll.

Àlex Martin: És el codirector del congrés de novel·la negra de Salamanca, que enguany arribarà a la 6 edició. És autor de “Catalana i criminal”, ha estat lector de català a universitats franceses i cubanes i actualment és professor de la Universitat de Salamanca. És l’editor, amb Javier Sánchez Zapatero dels llibres “Geografías en negro”, “Palabras que matan”, “Manuscrito criminal”, “Informe confidencial”, reflexions teòriques al voltant del gènere negre sorgides a Salamanca. I també de “La lista negra, nuevos culpables del policial español”, una antologia de relats negres de ficció.

Sebastià Bennassar: Dirigeix des de fa tres anys el festival Lloseta Negra. És autor d’una dotzena de llibres, 4 dels quals són novel·les negres: “El botxí de la ciutat de Mallorca”, “Cartes que no lliguen”, “Jo no t’espere”, “Mateu el president”. Actualment resideix a Lisboa. És el codirector de ballaruga, serveis culturals htpp://ballaruga.blogspot.com i manté entre altres un bloc dedicat a la novel·la negra en català, CALAMARS, A LA CATALANA,
http://novelanegracatalana.blogspot.com

Jordi Canal: És el director de la biblioteca La Bòbila, especialitzada en gènere negre des de fa més de deu anys i la primera de l’Estat espanyol en fer-ho. Forma part de nombrosos jurats de premis de gènere negre i és un dels màxims impulsors d’aquest tipus de literatura.
http://labobila.50webs.com/
Visitar la pàgina web és imprescindible per a qui vulgui saber algunes coses sobre el gènere negre.

Miquel Vicens Escandell: Es va donar a conèixer guanyant el premi de novel·la negra Ferran Canyameres del 2006 per Mort a Madrid, que actualment està en procés de traducció a l’espanyol. A aquesta novel·la li han seguit “La jove alemanya” i acaba d’entrar a impremta “La soledat del llibreter”. Les tres estan protagonitzades pel detectiu Agustí Ferrà.

Andrea Robles: són Gregori Royo i Maite Enrique. Hem elegit aquest pseudònim per fer un homenatge als autors més representatius de la novel·la criminal mediterrània: Andrea Camillieri i Vázquez Montalbán. Així com Camillieri va donar el nom del seu detectiu Montalbano per Vázquez Montalbán, hem agafat el nom d'aquell i la traducció del detectiu d'aquest, Robles, de Carvalho, completant així el cercle al tribut com l'ouroboros que es tanca en si mateix.
http://andreacriminalrobles.blogspot.com/

Jordi Pijoan i Manel Barrera, són els autors de autors de “Tu no m’estimes”, la novel·la amb la qual varen debutar l’any passat i de “Sang culé”, que arriba a les llibreries aquest mes de novembre. Mantenen el bloc
http://tunomestimes.blogspot.com/

Anna Cortils Munné: És codirectora de ballaruga, serveis culturals.
http://ballaruga.blogspot.com, llicenciada en filologia catalana i filologia portuguesa i traductora del portuguès al català.

Josep-Joan Rosselló: És periodista. Durant molts anys s’ha dedicat al periodisme cultural i ara treballa en el gabinet de premsa d’una formació política. Es defineix com a periodista d’esquerres i manté aquest bloc:
http://peprossello.balearweb.net/ a la xarxa.

Francesc Izard. Fa molts anys que es dedica a la promoció exterior de la cultura catalana a través dels moviments associatius civils. Ha residit entre altres indrets a Portugal i a Viena, on ha assistit a la Krimnacht. Parlarà de la projecció de la literatura catalana a l’exterior i d’una societat tan singular com l’austríaca, molt de moda en la crònica negre i criminal dels darrers anys.

Pere Morey Servera. És un dels escriptors més prolífics i estimats de Mallorca. Ha publicat nombroses obres tant per a grans com per a petits i ha fet algunes incursions en el gènere negre com Però tu no eres mort? O El templer i l’arquitecte. El seu darrer llibre publicat és Pirènia, el país que mai no va existir on repassa algunes de les seves passions: la història i la cultura càtara i els paisatges d’Occitània.

Elena Vallés: És periodista cultural al Diario de Mallorca i en els darrers anys s’ha especialitzat en els temes de literatura. És llicenciada en filologia hispànica.

Pau Vadell: Actualment és un dels poetes amb major progressió del panorama insular. El seu darrer llibre publicat és “Temple”, guanyador del premi Miquel Àngel Riera. És un dels poetes de Pedra Foguera, l’exitosa antologia de poesia jove dels països catalans, que va néixer a les seves mans. Col·labora en nombrosos actes culturals.

Andreu Martín: És un dels grans autors de novel·la negra contemporanis en català i en castellà. La seva producció abasta moltíssimes obres des de que la iniciàs el 1979. En paral·lel ha desenvolupat una llarga trajectòria com autor per a nins i nines. El Festival li ret homenatge per la seva trajectòria. Ha creat amb Jaume Ribera la sèrie per a adolescents dedicada al detectiu Flanagan i ha guanyat tots els premis importants de novel·la negra. També ha escrit a quatre mans amb Carles Quílez. Amb el seu darrer llibre, Barcelona Tràgica, s’endinsa en la descripció de la Barcelona convulsa de les primeres dècades del segle XX.
http://www.escriptors.cat/autors/martina/