dimecres, 29 de juliol del 2009

NOVEL·LA NEGRA A LA MODEL


Coneixeu el Lluís Romero, convicte de la Model, negre, ex-guàrdia civil, a qui li falta un peu, té el cabell blanc, està completament sonat i anomena als testicles Kinder Sorpresa? Segurament no, però té molts de números per convertir-se en un personatge entranyable. L'han creat entre tots una vintena llarga de presos de la Model als quals el divendres passat vaig deixar com a deure que continuïn la història d'aquest formidable personatge que a més a més estudia dret i periodisme, que ha estat acusat d'un crim que no ha comès i que promet una venjança sangonosa.


Va ser durant el taller de novel·la negra que vaig impartir divendres passat i en el qual els interns varen demostrar una capacitat de fabulació sensacional, un respecte increïble i que dominen les tècniques i mecanismes de la novel·la negra. Un taller que es va fer íntegrament en català malgrat que molts eren de fora, en una altra mostra d'integració i d'arrelament al país de la qual molts haurien de prendre nota. La novel·la negra en català va entrar a la Model... i per ventura per quedar-s'hi. De moment els presos ja van escrivint... i llegint els llibres negres de la biblioteca!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No té cap ni peus, però és la meravellosa demostració de que la realitat pot donar-li molta canya a la ficció i viversa. "Aveia'm" per on respira el projecte. Pot ser molt i molt interessant. Conec aquest tipus de població que mereix tenir les seves sortides entre les reixes, igual la gran oportunitat de la Novel.la negra coma redemptora. Felicitats per la disponibilitat, i per no caure en la cosa fàcil de canviar al castellà.

Margarida Aritzeta ha dit...

Segur que en surt alguna cosa interessant. Jo vaig fer un taller l'any passat a la presó de Tarragona. És una de les activitats més dures (per aconseguir captar l'atenció de la cinquantena llarga d'assistents, que no se n'anessin a mitja sessió) i alhora més gratificants que he fet mai. Coincideixo en la seva capacitat de fabulació i les seves ganes. També em va sorprendre molt... agradablement.