dimarts, 25 de novembre del 2008

LLOSETA NEGRA

LLOSETA NEGRA JA ÉS AQUÍ (CONSULTAU PROGRAMA I AUTORS AQUÍ)

LLOSETA NEGRA

Festival de novel·la negra en català


Lloseta, 28 i 29 de novembre de 2008



FESTIVAL LLOSETA NEGRA 2008

II Festival de Novel·la Negra en Català


Per què un festival dedicat al gènere negre?
- Perquè hi ha una gran quantitat de lectors aficionats al gènere i un ressorgiment del mateix, perquè s’ha de reivindicar la dignitat de les literatures mal anomenades de gènere i perquè és necessari reflexionar i analitzar la situació d’aquest fenomen en la nostra llengua, i a la vegada incitar i canalitzar els interessos dels lectors amb una mirada àmplia. L’objectiu és aconseguir cada vegada més lectors, i a més a més perquè serà el primer festival en català d’aquest tipus que se farà a Mallorca.

En què consistirà?
- El festival intentarà combinar els actes per al gran públic, la reflexió i l’esbarjo, així com el reconeixement a una personalitat destacada en l’àmbit de la creació novel·lística de gènere negre. En aquesta segona edició l’homenatge és per a n’Antoni Serra.

Programació:

Primera Jornada: (Se celebrarà el divendres horabaixa i nit)

Divendres dia 28 de novembre:19.00 hores. JAUME FUSTER, DEU ANYS EN EL RECORD. A càrrec d’Àlex Martin i Sebastià Bennassar. Modera Matíes Salom.20.30 hores. HOMENATGE A N’ANTONI SERRA. Parlament a càrrec d’Antoni Figuera i audiovisual.Segona Jornada: (Se celebrarà el dissabte tot el dia)
Dissabte dia 29 de novembre:10.00. Passejada per la Palma de novel·la negra. A càrrec de Joana Cortils i Sebastià Bennassar.12.30. A ca n’Alcover, trobada entre autors, llibreters, editors i lectors.17.00. Al Teatre de Lloseta: DE L’ILLA DE LA MEDITERRÀNIA A L’ILLA PIRINENCA (fer novel·la negra a Mallorca i a Andorra). Miquel Vicens Escandell i Albert Villaró. Modera Sebastià Bennasar.19.00. VENDRE NOVEL·LA NEGRA AVUI EN DIA. Amb Javier Aparicio, Marina Penalva i Ramona Pérez. Modera Sebastià Bennassar.20.30. REALITAT-FICCIÓ, NOVEL·LA I DOCUMENTAL. Projecció del documental “La Vampira del carrer Ponent” i presentació del llibre “La mala dona”, de Marc Pastor. Condueix Sebastià Bennassar.


Durant els dos dies que durarà el festival hi haurà una parada de llibres amb títols essencials de la novel·lística de gènere negre i d’autors de la nostra literatura i internacionals. A càrrec de la Llibreria Àgora.


Direcció del Festival: Sebastià Bennasar.

Organització i producció: Ballaruga Serveis Culturals per a l’Ajuntament de Lloseta.

Col·laboren: Llibreria Àgora, Institut d’Estudis Baleàrics, Govern de les Illes Balears, Obra Cultural Balear.
PARTICIPANTS

Javier Aparicio. És crític del suplement de llibres de El País, Babelia, i d’atres publicacions com Letras Libres. És professor de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i és el director del màster d’edició de la mateixa universitat, un dels més prestigiosos del món en el seu àmbit. A més a més ha treballat com a agent literari a l’agència Carmen Balcells i té una llarga experiència en tots els àmbits del sector editorial. La seva darrera obra publicada és Lecturas de Ficción Contemporánea, publicat per Càtedra.


Joana Cortils. Va néixer a Barcelona el 1983. És llicenciada en Sociologia i màster d’investigació en Psicologia social a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa en una entitat cívica i com a gestora cultural. Té estudis teatrals realitzats a la Universitat Autònoma i ha participat en diversos espectacles de caire literari.

Antoni Figuera. Va néixer a Palma el 1947 i ha viscut bona part de la seva vida a Santa Catalina, un indret d’idiosincràsia especial que l’ha marcat profundament. Fins al moment ha publicat tres llibres de poesia en castellà: El tiempo y las palabras (1977), Decir adiós es morir un poco (1981) y Ejercicios para la memoria (1995). Així mateix és autor de la recopilació d’articles de cinema, Ombres xineses, memòries d’un cinèfag impenitent (2005). És professor de literatura a l’ensenyament secundari.

Àlex Martin. Va néixer a Barcelona el 1974. És llicenciat en Filologia Romànica (2002) i en Filologia Hispànica (2004) per la Universitat de Salamanca on ensenya la llengua catalana. Els seus estudis de doctorat se centren en la novel·la negra i policíaca. Ha publicat diversos articles sobre aquest gènere en diferents revistes especialitzades. L’any 2004 va guanyar el premi de periodisme Crida als Escriptors Joves, convocat per la revista Serra d’Or , amb l’article: Jaume Fuster: una vida en negre. L’any 2006 juntament amb n’Adolf Piquer va publicar l’assaig Catalana i Criminal. La novel·la detectivesca del segle xx Actualment és codirector del Congrés de Novel·la Negra de Salamanca.

Marc Pastor. Nascut a Barcelona el 1977. És diplomat en Criminologia i Política Criminal i treballa a la policia científica dels Mossos d’Esquadra. Ha publicat Montecristo (2007), novel·la d’aventures bèl·liques que comparteix món i alguns personatges amb La mala dona (2008). Aquesta darrera novel·la li va valdre el I Premi Crims de Tinta de novel·la negra, d’intriga i policíaca.

Marina Penalva. Va néixer el 1980. Ha treballat com a agent literària per a l’agència Pontas. Actualment treballa a Ara Llibres, on és la responsable dels segells de ficció Amsterdam i Alisis.


Ramona Pérez . Té 52 anys. Va néixer a Barcelona i s’ha dedicat durant 23 anys al sector del llibre, tant a Barcelona –va passar durant sis anys per la distribuïdora Les Punxes- com a Mallorca (els darrers dotze). A l’illa ha treballat sis anys a la llibreria del Casal Solleric, 3 a Embat i des d’en fa tres ha iniciat la peculiar aventura de la llibreria Àgora.

Matíes Salom. És periodista i actualment és el director adjunt d’IB3. Va néixer a Palma el 1973. Ha realitzat documentals per a la Televisió de Catalunya i ha treballat als serveis informatius de Catalunya Ràdio. És articulista habitual de Diari de Balears i va dirigir la revista Llegir.

Antoni Serra. (Sóller, 1936). Periodista i escriptor. Ha col·laborat en nombroses publicacions periòdiques i fou un dels dirigents del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Fundador de Llibres Turmeda (1972), director de la Llibreria Tous (1971-75) i secretari tècnic da les Balears del II Congrés de Cultura Catalana (1976-77) i membre fundador de l’associació d’escriptors en llengua catalana (1977). La seva obra és extensa i transita entre l’assaig, la biografia i el relat breu, així com els dietaris i les memòries personals. Entre les seves novel·les destaquen molt especialment La gloriosa mort de Joan Boira (1972), El cap dins del cercle (1979), Més enllà del mur (1987) i Carrer de l’Argenteria, 36 (1988). Creador del detectiu Celso Mosqueiro, protagonista de El blau pàl·lid de la Rosa de Paper (1985), L’arqueòloga va somriure abans de morir (1986), Espurnes de sang (1989) i RIP, senyor Mosqueiro (1989). També destaquen vinculades al gènere les obres Cita a Belgrad (1992) i L’avinguda de la fosca, on recrea l’estada a Mallorca de l’espia Harris.

Miquel Vicens Escandell. Va néixer a Palma juny de 1961. És llicenciat en Història de l´Art i Teoria de les idees estètiques. Compta amb diverses col·laboracions en revistes de caire local i és part integrant de l'equip de redacció de la revista d'Esporles El Grop. Mort a Madrid, que ha rebut el Premi Ferran Canyameres, 2006, és la segona novel·la d'una sèrie, fins ara de quatre, protagonitzada pel detectiu Agustí Ferrà i és la primera que publica. L’ha editada Pagès Editors.


Albert Villaró. Va néixer a la Seu d’Urgell l’any 1964. Va estudiar Geografia i història a Barcelona. És articulista habitual al Diari Segre i Diari d'Andorra.
És autor de narrativa amb obres com La selva moral. Barcelona: La Magrana, 1993 i Els quatre pilars. Barcelona: La Magrana, 1998. També ha publicat les novel·les: Les ànimes sordes. Barcelona: La Magrana, 2000; Obaga. Barcelona: La Magrana, 2003; L'any dels francs. Barcelona: Columna, 2003 (Premi Nèstor Luján 2003) i Blau de Prússia. Barcelona: Columna, 2006 (Premi Carlemany 2006).


DIRECCIÓ

Sebastià Bennasar (Palma, 1976). Periodista i escriptor. És crític literari i actualment resideix a Barcelona, on estudia Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra i es dedica al periodisme free-lance i a la gestió cultural. És autor dels poemaris Passaport de sang (1998) i Breu Blues de València (2007), dels llibres de relats A la sabana no hi ha temps per a la compassió (2002), El dia de l’alliberament (2006) i L’estret de Torres (2006) i de les novel·les Els blaus de l’horitzó (2006) i Connie Island (2007). També és autor de les novel·les negres El botxí de la ciutat de Mallorca (2000), Cartes que no lliguen (2005) i Jo no t’espere (2008).