dimecres, 14 de juliol del 2010

Cau el número u de la màfia calabresa, la més forta d'Itàlia

Domenico Oppedisano va ser ratificat com a ‘capo' en un santuari

Detenen polítics del partit de Berlusconi

Domenico Oppedisan, custodiat per dos policies ahir a Reggio de Calàbria Foto: F. CUFFARI / EFE.

La màfia més potent i desconeguda d'Itàlia, la 'Ndrangheta, amb tentacles a tot el món, va perdre ahir l'aura d'imbatibilitat. Les fiscalies de Milà i Reggio de Calàbria van aconseguir detenir 300 membres de la xarxa, entre ells el número u, Domenico Oppedisano, i el mafiós més poderós del món econòmic milanès, Pino Neri. L'operació, conduïda per 3.000 agents, va acabar també amb la detenció de polítics locals, com el cap de Sanitat de la província de Pavia (Llombardia), Carlo Antonio Chiriaco, i diversos càrrecs locals vinculats al partit del primer ministre, Silvio Berlusconi (el PdL), així com de l'opositor UDC. Chiriaco hauria recollit vots per al PdL en les últimes eleccions regionals, al març.

L'operació, anomenada Crim, ha aconseguit, a més, desxifrar un dels misteris d'aquesta màfia originada a Calàbria: l'estructura. Els investigadors veuen provat que és en forma de piràmide, com la siciliana Cosa Nostra. Al capdamunt hi havia Oppedisano. Va ser nomenat l'agost de 2009, en ple festeig d'un casament entre dos fills de mafiosos –els matrimonis solen simbolitzar pactes entre les 'ndrines, els clans familiars–. Li faltava, però, un element sagrat en una organització criminal que bateja els graus d'afiliació amb noms com La Santa o Evangeli. Va arribar l'1 de setembre: una cerimònia de ratificació al santuari de la Madonna dei Polsi, enfilat en les feréstegues muntanyes de l'Aspromonte, bressol de la 'Ndrangheta.

Com s'ha de manar

Oppedisano va ser nomenat cap de la província, el vèrtex del boss que coordina tres comandaments regionals a Calàbria i un a Llombardia. L'assassinat d'un boss llombard que hauria volgut independitzar-se dels caps calabresos, Carmello Novella, va ser precisament el que va impulsar la investigació judicial. Es van iniciar escoltes telefòniques i establiment de micròfons, dos instruments que vol limitar ara Berlusconi amb l'anomenada llei mordassa. Una norma que ahir va ser criticada per l'ONU i que la dreta italiana està suavitzant pel gran escàndol que ha creat al país.

Les escoltes permeten saber com Oppedisano explica com cal manar: “Quan es llança una proposta s'escolta què en pensen els altres”, diu. Un vídeo mostra la prepotència dels boss llombards. Es van reunir l'octubre passat en un centre públic milanès dedicat a la memòria dels jutges Falcone i Borsellino, herois antimàfia assassinats per la Cosa Nostra. Com al film El Padrino, els boss alcen la mà per escollir com a cap Pasquale Zappia. Se sentien segurs per les confidències d'alguns carabinieri, detinguts ahir.